درمان روماتیسم لگن با پی آر پی، ماساژ، اوزون تراپی، فیزیوتراپی و ورزش
آرتریت روماتوئید، روماتیسم مفصلی یا التهاب مفصل یکی از انواع آرتریت (ورم مفصل) التهابی و از جمله بیماریهای خود ایمنی است. هیچ کس کاملا علل ایجاد آرتریت روماتوئید را نمیداند، این که چرا سیستم ایمنی بدن که به منظور محافظت از سلامتی و حمله به سلولهای خارجی مانند ویروسها و باکتریها طراحی شده است، به جای آنها بافتهای خود بدن را مورد حمله قرار میدهد، به ویژه غشاء زُلالهای(سینوویوم)، یعنی غشای نازکی که مفاصل را مفروش میکند. در نتیجه این حمله، مایعی در مفاصل ایجاد میشود، که باعث درد و التهاب سیستمیک در مفاصل میشود - به این معنی که میتواند در سراسر بدن رخ دهد. آرتریت روماتوئید یک بیماری نسبتا شایع است که زنان را سه برابر بیشتر از مردان درگیر میکند و معمولا بین سنین 40 تا 50 سالگی اتفاق میافتد، هرچند که در هر سنی ممکن است افراد به آن مبتلا شوند. آرتریت روماتوئید میتواند در هر مفصلی از بدن ایجاد شود.یکی از مهمترین قسمتهای بدن که ممکن است به روماتیسم مبتلا شود لگن است. روماتیسم لگن منجر به ایجاد مشکلات زیادی برای بیمار خواهد شد. روشهای درمانی زیادی برای درمان روماتیسم لگن وجود دارد. علاوه بر روشهای درمانی دارویی و جراحی که برای درمان روماتیسم لگن وجود دارند، استفاده از انواع روشهای توانبخشی نیز میتواند کمک شایانی به بهبود عوارض ناشی از ابتلا به روماتیسم لگن نماید.
چه عواملی باعث میشود فرد به روماتیسم لگن مبتلا شود؟
مشکل افراد مبتلا به آرتریت روماتوئید، سیستم ایمنی بدنشان است که خود بدن بیمار را مورد حمله قرار میدهد. اگر چه علت آرتریت روماتوئید شناخته شده نیست، کارشناسان معتقدند که موارد زیر ممکن است در ایجاد آن نقش داشته باشند:
- ژنتیک
- فاکتورهای محیطی
- هورمونها
علائم آرتریت روماتوئید لگن( روماتیسم لگن)
نشانههای ابتلا به روماتیسم لگن عبارتند از:
- درد خفیف تیرکشنده و دائمی
- دردی که گسترش به کشاله ران، ران یا باسن کشیده میشود.
- دردی که با راه رفتن یا ایستادن بدتر میشود.
- لنگیدن در هنگام راه رفتن
- درد حتی هنگام استراحت
- شکستگی لگن
روش تشخیص این بیماری چیست؟
برای تشخیص آرتریت روماتوئید، پزشک ابتدا بیمار را معاینه بالینی کرده، سپس سابقه پزشکی او را بررسی و آزمایشهایی مانند آزمایش خون و تصویر برداری با اشعه ایکس برای او تجویز میکند.آزمایشهای دیگری که ممکن است در تشخیص روماتیسم لگن مفید باشند عبارتند از:
- ام آر آی
- سونوگرافی
- اسکن استخوان
راههای درمان آرتریت روماتوئید لگن کدامند؟
روشهای مختلف درمان روماتیسم لگن عبارتند از:
داروها
داروهایی که برای آرتریت روماتوئید تجویز میشوند عبارتند از داروهای ضد روماتسیمی تعدیلکنندهٔ بیماری (DMARDs). این داروها با داروهای ضد التهابی غیراستروئیدی (NSAIDs) و/ یا کورتیکواستروئیدها (کورتون) در دوزهای پایین استفاده میشوند. بعضی از داروهای ضد روماتسیمی تعدیلکنندهٔ بیماری، که زیاد توسط پزشکان تجویز میشوند عبارتند از: سولفاسالازین، متوتروکسات، لفلونوماید و هیدروکسی کلروکین.فاکتور نکروز توموری (TNF) نیز یکی دیگر از انواع داروهای ضد روماتسیمی تعدیلکنندهٔ بیماری است که به کاهش سریعترعلائم آن کمک میکند و عبارتند از: اینفیلیکسیماب ، اتانرسپت ، ستولیزوماب، توسیلیزومب، ریتوکسیمَب و آدالیمومب.داروهای ضد التهابی غیراستروئیدی(NSAIDs) نیز برای درمان آرتریت روماتوئید لگن استفاده میشوند. انواع این داروها ممکن است بدون نیاز به نسخه و یا صرفا با تجویز پزشک باشند.
مکملها
مطالعات نشان داده است که مکملهای مبتنی بر زردچوبه و روغن ماهی امگا 3 ممکن است به کاهش درد روماتیسم و خشکی صبحگاهی لگن کمک کند. با این حال، قبل از مصرف هر نوع مکمل برای اطلاع از عوارض جانبی و تداخلات دارویی احتمالی، با یک پزشک صحبت کنید.
تعادل ایجاد کردن بین فعالیت و استراحت
زمانی که آرتریت روماتوئید لگن فعال و مفاصل دردناک، متورم یا سفت باشند، استراحت کردن اهمیت دارد. استراحت به کاهش التهاب و خستگیای که با احساس سوزش همراه است کمک می کند. استراحت کردن به دفعات در طول روز، انرژی را حفظ کرده و از مفاصل محافظت میکند.
برای درمان روماتیسم لگن سرما درمانی بهتر است یا گرما درمانی؟
استفاده از روشهای گرما درمانی ، از قبیل پدهای گرمایی یا حمام آب گرم گرفتن، بیشتر به تسکین مفاصل سخت و عضلات خسته کمک میکنند. در حالی که سرمادرمانی برای درد شدید بهتر است و میتواند مناطق دردناک را بیحس کرده و التهاب را کاهش دهد.
ماساژ
ماساژ منظم عضلات و مفاصل، اگر توسط یک پزشک انجام شود، میتواند منجر به کاهش قابل توجه درد در افراد مبتلا به روماتیسم لگن شود. استفاده منظم از ماساژ درمانی برای آرتریت روماتوئید لگن منجر به کاهش درد و سفتی مفاصل وبهبود دامنه حرکت، توانایی گرفتن اشیا با دست و عملکرد کلی مفاصل شود.
فیزیوتراپی چه کمکی به درمان روماتیسم لگن می کند؟
یکی دیگر از روشهای درمان روماتیسم لگن استفاده از تمرینات فیزیوتراپی است.فیزیوتراپی میتواند باعث افزایش دامنه حرکت در ناحیه مفصل ران و تقویت عضلاتی که این مفصل را حمایت میکنند شود. این روش درمانی ممکن است سفتی مفاصل را کاهش و قدرت آن را افزایش دهد.
اوزون درمانی
اوزون درمانی روشی مبتنی بر کاربرد اکسیژن و اوزون تغلیظ یافته است. این ترکیب به سرعت در بدن حل شده و به مولکولهایی که باعث ایجاد استرس اکسیداتیوی حاد میشوند متصل میشوند. این کارمزایای زیادی برای درمان رماتیسم لگن دارد که عبارتند از:
- با افزایش ظرفیت انتقال اکسیژن، میزان اکسیژن در بافت را بهبود میبخشد.
- اثر ضد پلاکت دارد.
- سیستم آنتیاکسیدانی بدن را بهبود میبخشد.
- اثرات ضدباکتری و ضدعفونی کننده دارد.
- به سیستم ایمنی بدن برای مبارزه با عفونتها و بیماریهای خود ایمنی کمک میکند.
پیآرپی
در روش درمان با پلاسمای غنی از پلاکت (PRP) (پیآرپی درمانی) فاکتورهای بهبود زخم که در خون خود شخص موجودند، از خونی که از او گرفته شده جدا میشوند. تزریق PRP به ناحیهای که در اثر آرتریت روماتوئید لگن آسیب دیده است، ممکن است به بهبودی ناحیه آسیب دیده و کاهش درد کمک کند.
آیا ورزش برای کسی که به آرتریت روماتوئید لگن مبتلا است اهمیت دارد؟
انجام ورزش منظم برای مبتلایان به آرتریت روماتوئید لگن مهم است. ورزش موجب تقویت عضلاتی میشود که از مفصل حمایت میکنند. انجام حرکات ورزشی همچنین کمک میکند تا بدن شخص انعطاف پذیر باقی بماند و این مساله به خاطر کمک به جلوگیری از زمین خوردنهای دردناک اهمیت دارد.بعضی حرکات ورزشی که میتوان از آنها برای بهبود روماتیسم لگن استفاده کرد عبارتند از:
رژه خوابیده
برای انجام این ورزش:
- به پشت روی زمین دراز بکشید، زانوها را خم کنید و بازوانتان را کنار بدن خود قرار دهید.
- عضلات شکم را منقبض کرده و به آرامی پای خود را از زمین حدود 3 تا 4 اینچ بلند کرده، چند ثانیه در همین حالت نگه داشته، و سپس آنها را به آرامی پایین بیاورید.
- به مدت 30 ثانیه متناوبا با هر دو پا به صورت خوابیده حرکت رژه رفتن را اجرا کنید. این تمرین را دو تا سه بار تکرار کنید.
حرکت پل
برای انجام این ورزش:
- به پشت روی زمین دراز بکشید، زانوها را خم کنید و بازوانتان را در دو طرف بدن خود قرار دهید.
- به آرامی باسن خود را تا جایی که بدن از زانو تا شانهها در یک خط مستقیم قرار بگیرد،از زمین بلند کنید.
- این موقعیت (موقعیت پل) را برای 8 تا 10 ثانیه نگه دارید، سپس به آرامی باسن را پایین ببرید تا به موقعیت شروع حرکت برگردید.
جراحی چگونه میتواند به درمان آرتریت روماتوئید لگن کمک کند؟
هنگامی که درد شدید یا تخریب مفصل اجازه حرکت به بیمار ندهد، جراحی لگن میتواند یکی از گزینههای درمان باشد.برای بیمارانی که در مراحل اولیه آرتریت روماتوئید لگن هستند، آرتروسکوپی ممکن است به کاهش درد کمک کند. آرتروسکوپی به وسیله یک لوله نازک که به یک منبع نور متصل است از طریق یک برش کوچک جراحی انجام میشود.در مواردی که بیماری شدیدتر است، ممکن است تعویض کل مفصل توصیه شود. برآورد شده است که حدود 80 درصد از بیماران برای 12 تا 15 سال پس از عمل تعویض مفصل ران نتایج خوبی گرفتهاند. اغلب بیماران پس از این عمل درد کمی خواهند داشت.
