درمان پا درد در کودکان به علت تغییرات در روند رشد ساق پای آنها
درد پا در کودکان در حال رشد کاملاً عادی و شایع است. آسیبدیدگیهای ورزشی و سوءتغذیه نیز یکی از دلایل شایع پا درد است. درد در پاها باید جدی گرفته شود زیرا ممکن است نشاندهنده ابتلا به بیماریهای دیگر مانند فلج باشند. با انجام برخی اقدامات درمانی ساده میتوان درد پای کودکان را در هنگام شب و روز کاهش داد.
هر دردی که به مدت چند روز باقی مانده و برطرف نشود یا به اندازهای شدید شود که باعث محدود کردن راه رفتن کودک شود باید بلافاصله توسط پزشک مورد ارزیابی قرار گیرد.بسیاری از پا دردها در دوران بزرگسالی به دلیل درمان نشدن مشکلاتی که در دوران کودکی و نوجوانی وجود داشتهاند ایجاد میشوند. بسیاری از این مشکلات غالباً در دوران کودکی به طور مؤثری درمان میشوند و هر چه درمان آنها سریعتر انجام شود احتمال دستیابی به نتایج مثبت افزایش مییابد.دکتر فرخانی با تشخیص زود هنگام علل درد پا در کودکان، روشهای درمانی مؤثری را برای پیشگیری از آسیبهای آتی به والدین برای کمک به بهبود درد پای فرزندان خود توصیه میکند.
برای کسب اطلاعات بیشتر و یا رزرو نوبت با شماره تلفنهای 03132367465 و 03132330382 تماس حاصل فرمایید.
علل ابتلا به پا درد در کودکان
برخی علل پا درد در کودکان عبارتند از:
- آسیبدیدگی استخوانها: عضلات و مفاصل و آسیبدیدگیهای ناشی از زمین خوردن یا چرخش از دلایل اصلی پا درد در کودکان است.
- یکی دیگر از علل بسیار شایع اما بیدردسر درد پا در کودکان "درد رشد" است، هر چند که به علل رشد مرتبط نبوده و علت دقیق آن هنوز مشخص نیست. این عارضه در کودکان 3 تا 12 سال دیده میشود و به طور منقطع اتفاق میافتد. معمولاً درد در هنگام بعدازظهر و شب شروع شده و باعث اختلال در خواب کودک میشود؛ اما میتوان این درد را به راحتی با اقدامات درمانی خانگی برطرف کرد.
- اسپاسم عضلانی، دیسک کمر، آسیبدیدگی در کمر و التهاب عصب سیاتیک به دلیل ابتلا به آرتروز که به سمت پاها کشیده میشود میتواند باعث درد پا شود. در بیشتر موارد، سیاتیک فقط بر یک اندام تأثیر میگذارد.
- شکستگی استخوان پا یکی دیگر از دلایل درد خفیف تا شدید پا است. معمولاً علامت شکستگی استخوان، دردی است که در انتهای عصب موجود در پوشش استخوان ایجاد میشود. عضلات اطراف دچار اسپاسم شده و درد را تشدید میکنند.
- ضربه ممکن است باعث خونریزی در بافتها و مفاصل شود. تورم ناشی از وجود خون باعث افزایش فشار در قسمتهای خاصی از پا شده و باعث ایجاد درد شدیدی میشود.
- رگ به رگ شدن مانند کشیدگی فیبرهای رباط، کشش عضلات و تاندونها نیز از علل شایع دیگر درد در پای کودکان است. گاهی اوقات، پارگی تاندون آشیل میتواند باعث ایجاد درد در پاها و ساق پا شود.
- شکلگیری لخته خون به دلیل وارد شدن ضربات فیزیکی به پا در عروقی که خون را به پا میرسانند میتواند باعث گردش ضعیف جریان خون در پا شود. این مشکل میتواند باعث آزار کودکان در هنگام شب، روز و هر وقت دیگری شود.
- گردش ضعیف جریان خون در پاها به دلیل تنگ شدن عروق باعث درد در پاها در هنگام راه رفتن میشود. این بدان دلیل است که در هنگام راه رفتن، باید اکسیژن بیشتری به عضلات پاها برسد. از آنجا که خون به مقدار کافی به پاها نمیرسد، پاها دچار درد میشوند.
- درد پاها ممکن است باعث نوروپاتی محیطی شود. این عارضه به صورت التهاب عصبهایی که به نخاع مربوط نیستند توصیف میشود. این میتواند با تحریک عصب آغاز شود.
- بیماریهای مزمن مانند سرطان، کمبود ویتامینها و مواد معدنی (پتاسیم و کلسیم) میتوانند بر عصبهایی که کنترل حرکات پا را به عهده دارند تأثیر بگذارند.
- علل دیگر عبارتند از التهاب مفاصل لگن، فشارهای فیزیکی که بر صفحه رشد تأثیر دارند، ترومبوز وریدی عمیق، روماتیسم مفصلی و تب روماتیسمی
5 علامت هشداردهنده در پای کودکان
پا و ساق پا در کودکان معمولاً مورد توجه قرار نمیگیرند. این بدان دلیل است که غالباً این علائم و نشانهها جزئی هستند و گاهی اوقات کودکان نمیتوانند توضیح دهند که چه مشکلی دارند. به همین دلیل در اینجا به 5 علامت هشداردهنده که والدین باید در کودکان مورد توجه قرار دهند عبارتند از:
کودکان شما نمیتوانند دنبال هم سن و سالان خود بروند
اگر در هنگام ورزش کردن یا بازی کردن با بچههای دیگر کودک شما عقب میافتد، ممکن است به این دلیل باشد که پای او خسته میشود. زمانی که کف پای کودک صاف باشد به احتمال زیاد باعث ایجاد خستگی شدید میشود. عضلات پاها و ساق پا به دلیل این که عملکرد پاها مانند حالت عادی نیست به راحتی دچار خستگی میشوند.
معمولاً کودکان فعالیتهایی که دوست دارند و از آن لذت میبرند را انجام نمیدهند
اگر آنها تمایل به بازی کردن نداشته باشند احتمالاً به دلیل درد پاشنه پا آنها است. این مشکلی است که غالباً در کودکان 8 تا 14 ساله دیده میشود. فشار مکرر در ورزش ممکن است باعث کشیدگی عضلانی و التهاب صفحه رشد، قسمت ضعیف پشت پاشنه پای کودک شود.
آنها نمیخواهند پاهای خود را به شما نشان دهند
کودکان ممکن است درد داشته باشند یا تغییراتی در ظاهر پاها یا ناخنهای آنها ایجاد شده باشد ولی به دلیل ترس از رفتن به مطب پزشک به والدین خود اطلاع نداده باشند. پزشکان والدین را ترغیب میکنند که به طور مرتب پاهای کودکان خود را در سنین جوانی معاینه کنند. به تغییراتی مانند پینهها، تودهها، تغییر رنگ پوست یا قرمزی و تورم اطراف ناخنهای پا باید توجه شود.
کودک شما غالباً لغزیده و زمین میخورد
کند بودن دائمی ممکن است نشانه اختلالات تعادلی یا بیماریهای عصبی عضلانی باشد.
کودک از درد شکایت میکند
درد پا در کودکان هیچ موقع طبیعی نیست. ممکن است آسیبدیدگیها جزئی به نظر برسند اما اگر درد یا تورم بیش از چند روز ادامه یابد، باید پای کودک شما مورد معاینه قرار گیرد. اگر کودک هر یک از این علائم را داشته باشد، باید به دقت توسط یک متخصص اطفال مورد معاینه قرار گیرد تا تشخیص صحیح به عمل آمده و اقدامات درمانی مقتضی انجام شود.
درمانهای خانگی برای رفع پا درد کودکان
- پاهای کودک را با روغن زیتون گرم هر شب ماساژ دهید. با این کار درد پای او کاهش مییابد.
- اگر عصب سیاتیک کودک مشکل دارد از وی بخواهید تمرینات مناسب برای سیاتیک را انجام دهید
- استفاده از روغن خردل و حنا به نسبت 20 به 1. آنها را به خوبی گرم کرده و مخلوط کنید. پای کودک خود را با این مخلوط ماساژ دهید. این کار برای دردهای شدیدی که ممکن است با تب همراه باشند بسیار مؤثر است.
- در صورتی که پای کودک درد داشته باشد، مصرف ایبوپروفن و استامینوفن باعث تسکین موقتی کودک میشود. این داروها باید زمانی مصرف شوند که درد مستمر نبوده و به طور ناگهانی ایجاد میشود. این کار درد را هم در قسمت فوقانی و هم در قسمت تحتانی تسکین میدهد. قبل از استفاده از این داروها، دستورالعمل آن در مورد میزان مصرف را مطالعه کنید.
- پای کودک را به مدت 15 تا 20 دقیقه در روز در مخلوط آب نمک گرم قرار دهید. با این کار پای کودک تا یک هفته تسکین پیدا میکند.
- کودک باید کفش مناسب بپوشد به خصوص در زمان بازی کردن یا زمانی که میخواهد مدت زیادی راه رفته یا بایستد.
- ایستادن به طوری که وزن به طور متعادل روی هر دو پا توزیع نشود باعث افزایش درد میشود. زمانی که کودک میایستد، وضعیت بدنی او را بررسی کنید.
با انجام اقدامات درمانی ذکر شده در بالا، کودک پس از دو هفته احساس بهبودی خواهد کرد. کودک را ترغیب کنید که به طور منظم ورزش کرده و وعدههای غذایی مناسب بخورد تا بدن او به میزان کافی ویتامین و مواد معدنی که برای رشد او لازم است را دریافت کند. اگر درد به تدریج کاهش نیافت یا دوباره عود کرد، شما باید به پزشک مراجعه کرده و علت زمینهای را مشخص کرده و در صورت لزوم اقدامات درمانی را آغاز کنید.