درمان انگشت چکشی دست(مالت فینگر) در اثر کشیدگی تاندون و آسیب جدی

تاندون‌های اکستنسور که در پشت دست قرار دارند به شخص کمک می‌کند که انگشتان خود را صاف کند. این تاندون‌ها به عضلات ساعد متصل هستند. هرچه قدر تاندون به نوک انگشت نزدیک‌تر می‌شود، باریک‌تر و نازک‌تر می‌شود. همین تاندون‌های باریک و کوچک، به انجام حرکات ظریف و دقیق انگشتان کمک می‌کنند.

تاندون‌های اکستنسور درست روی استخوان  انگشتان و در زیر پوست قرار دارند. به خاطر موقعیت حساسی که این تاندون‌ها دارند، ممکن است به راحتی آسیب ببینند و عارضه انگشت چکشی یا مالت فینگر بروز کند. حتی آسیب‌های ساده مانند ضربه خوردن به دست یا کشیدگی انگشتان می‌تواند موجب  جدا شدن محل اتصال این تاندون‌ها با استخوان‌ها شود. بعد از چنین آسیبی، ممکن است انگشتان خم شوند و صاف کردن یک یا چند مفصل انگشت برای شخص مشکل شود. برای بازگرداندن تاندون به حالت عادی لازم است اقدامات درمانی صورت گیرند.

انگشت چکشی یا مالت فینگر یکی از عارضه‌های دفرمیتی انگشتان است که در آن، تاندونی که به صاف شدن انگشت کمک می‌کند، آسیب می‌بیند. مالت فینگر موجب می‌شود که انگشتان خمیده شوند و شخص نتواند سر انگشت خود را بالا بگیرد و انگشت خود را صاف کند.  در مواردی،  قسمتی از استخوان که به تاندون متصل است شکسته می‌شود و بنابراین پزشکان برای بررسی این حالت، انجام عکسبرداری با اشعه ایکس را تجویز می‌کنند.  معمولا وارد شدن ضربه‌ی شدید به سر انگشت در ورزشهایی مانند بسکتبال و بیس بال موجب بروز این آسیب می‌شود. گاهی اوقات ورزشکاران این آسیب را جدی نمی‌گیرند چرا که فکر می‌کنند تاندون کمی کش آمده و به‌خودی‌خود خوب می‌شود که این کار منجر به دفرمیتی انگشت و عارضه  مالت فینگر می‌شود.

متخصصین ما در مرکز جامع توانبخشی دکتر فرخانی پس از آزمایش و عکس‌برداری انگشت دست و تشخیص بیماری مالت فینگر،روش‌های درمانی موثری را به بیماران پیشنهاد می‌دهند. برای کسب اطلاعات بیشتر و یا رزرو نوبت با شماره تلفن‌های 03132367465 و 03132330382  تماس حاصل فرمایید..

علل بروز انگشت چکشی


  • آسیب دیدن تاندون اکستنسور که موجب باز شدن مفصل آخری در انگشت می‌شود و کشیده شدن تاندون از محل اتصال ان با استخوان.
  • زمانی که جسمی مانند توپ با شدت به نوک انگشت برخورد می‌کند، فشار ناشی از ضربه موجب آسیب دیدن تاندون باریکی می‌شود که به صاف شدن انگشت کمک می‌کند. این نوع آسیب معمولا با نام "انگشت بیس بالی" شناخته می‌شود. انگشت آسیب‌دیده ممکن است به طور قابل‌توجهی خمیده شود و معمولا، متورم، کبود و دردناک است.

 

مالت فینگر چه علائمی دارد؟


انگشت چکشی معمولا علائم زیر را دارد:

  • با درد در مفصل پایینی انگشت آغاز می‌شود.
  • در برخی موارد، انگشت دیگر حرکت نمی‌کند و در موارد دیگر، در ابتدا انگشت صاف است اما به مرور زمان توانایی صاف کردن انگشت و صاف نگه داشتن آن کاهش پیدا می‌کند. در برخی موارد پوست و ناخن انگشت هیچ آسیبی ندیده‌اند و آسیب تنها در تاندون داخلی انگشت است. در موارد دیگر ممکن است بر اثر ضربه، پوست و ناخن نیز صدمه دیده باشند.
  • هرچند این آسیب در اغلب موارد بسته است (موجب زخم و پارگی پویت نمی‌شود) اما ممکن است موجب بروز عفونت شود.
  • در برخی از موارد آسیب چنان شدید است که موجب پارگی پوست و ایجاد زخم باز شده و ممکن است استخوان انگشت شکسته باشد.
  • آسیب‌هایی که بر اثر فرو رفتن جسم تیز ایجاد می‌شوند، ممکن است موجب پاره شدن تاندون شده و حتی وارد مفصل شوند. روش درمان این گونه آسیب‌ها با درمان انگشت چکشی معمول فرق می‌کند.

 

تشخیص انگشت چکشی


تشخیص معمولا بر اساس نوع آسیب و حادثه‌ای که برای شخص اتفاق افتاده است و همچنین با توجه  ظاهر انگشت انجام می‌شود.  انگشت بیمار حالت افتاده دارد و حرکت پذیری انگشت نیز دچار اختلال شده است. در صورتی که پزشک خودش انگشت بیمار را صاف کند، قسمت نوک انگشت مجددا خمیده می‌شود و بیمار خودش نمی‌تواند انگشت خود را کاملا صاف کند. معمولا برای ارزیابی کامل آسیب، عکسبرداری رادیولوژی تجویز می‌شود تا شکستگی استخوان، زائده‌های استخوانی و آسیب‌های مشابه شناسایی شوند.

آیا با ابتلا به انگشت چکشی می‌توان به فعالیت ادامه داد؟


بله بیمار می‌تواند فعالیت داشته باشد. حتی به بیمار توصیه می‌شود که سایر مفاصل انگشت خود و دیگر انگشتان را فعال نگه دارد. این موضوع به این بستگی دارد که حرفه‌ی شما چیست و شما چه کاری انجام می‌دهید.  در هنگام درمان این مشکل شما می‌توانید اغلب کارهای روزمره خود را انجام دهید. استثنای این دستور برای کودکان و افرادی است که محیط کاری آنها به گونه‌ای است که با وجود این آسیب، نمی‌توانند به فعالیت ادامه دهند. همچنین می‌توانید به ورزش خود ادامه دهید، اما در برخی موارد، خطرات احتمالی بروز مجدد آسیب یا شدیدتر شدن آسیب شما در حین ورزش کردن، بیشتر از مزایای آن است.

در 72 ساعت اول آسیب‌دیدگی چه باید بکنم؟


مهم‌ترین اقدام درمانی در این زمان، کنترل درد و تورم است. بدین منظور، اقدامات زیر انجام می‌شود:

استفاده از آتل

از آتلی که فیزیوتراپیست یا پزشک برای شما تجویز کرده است استفاده کنید. آتل موجب می‌شود که نوک انگشت حرکتی نداشته باشد. اگر شکستگی استخوان رخ نداده باشد، بنابراین تنها محل اتصال تاندون با استخوان پاره شده است و بنابراین سر انگشت افتاده است.  معمولا آتل‌بندی کردن مداوم نگشت تا شش هفته و به دنبال آن، آتل‌بندی انگشت در شب‌ها برای شش هفته‌ی دیگر موجب بهبودی کامل تاندون می‌شود.

کلیدی‌ترین نکته این است که طی شش هفته‌ی  اول، آتل انگشت به صورت مداوم استفاده شود. آتل انگشت موجب می‌شود که مفصل انتهایی انگشت صاف بماند و در نتیجه انتهای تاندون تا جای ممکن به استخوان نزدیک شود. با گذشت زمان به تدریج بافت اضافی تشکیل می‌شود و تاندون مجددا جوش می‌خورد. اگر آتل برداشته شود و انگشت خم شود، روند بهبودی تاندون کاملا مختل می‌شود و آتل‌بندی انگشت باید مجددا از اول آغاز شود. پس آتل انگشت باید تمام مدت و حتی در زمان دوش گرفتن روی انگشت باشد.

در صورتی که آسیب مزمن باشد، باز هم ممکن است روش آتل‌بندی نتیجه‌بخش باشد. اغلب پزشکان انگشت را بین 8 تا 12 هفته آتل می‌کنند تا بررسی کنند که، قبل از انجام جراحی،  افتادگی انگشت بهبود پیدا می‌کند یا خیر.

یخ درمانی

یخ را به روش‌های زیادی می‌توان بر روی انگشت گذاشت. از هر روشی که استفاده می‌کنید، بسیار مهم است که یخ را در یک حوله بپیچید و سپس از آن استفاده کنید تا از سوزاندن پوست خود با یخ اجتناب کنید. کمپرس سرد باید هر 2 ساعت و در هر بار به مدت 20 تا 30 دقیقه گذاشته شود. اگر از یخ استفاده می‌کنید به نکات زیر توجه کنید:

  • تنها یخ را روی نقاطی از پوست بگذارید که در ان ناحیه پوست شما، حس لامسه‌ی عادی دارد و سرما و گرما را حس می‌کند.
  • یخ را هرگز روی زخم باز نگذارید
  • زمانی که روی پوست خود کمپرس سرد گذاشته‌اید هر 5 دقیقه یکبار پوست خود را چک کنید که نسوخته باشد.

 

بالا بردن انگشت

اگر انگشتان شما تورم دارند روی یک صندلی بنشینید و آرنج خود را روی دسته صندلی بگذارید تا انگشتان شما کمی  بالاتر از شانه‌ها  قرار بگیرند. در این حالت انگشتان شما باید به سمت سقف اشاره کنند. در این حالت، انگشتان خود را ببندید و باز کنید. این کار موجب کاهش تورم می‌شود.

داروهای مسکن

می‌توانید برای کنترل درد خود، داروهای مسکن غیر تجویزی از داروخانه تهیه کنید و به صورت منظم مصرف کنید. اگر به خاطر آلرژی یا هر مشکل دیگری نمی‌توانید این داروها را مصرف کنید، می‌توانید از مسئول داروشناس در داروخانه مشوت بخواهید و یا از پزشک خود کمک بخواهید.

ورزش‌های انگشت چکشی

می‌توانید این تمرینات را برای بهبود انگشت چکشی انجام دهید:

  • حرکت منفعل انگشت: با کمک دست دیگر به آرامی انگشت خود را خم کنید و سپس سعی کنید به آرامی آن را باز کنید. در انتهای هر حرکت، 5 ثانیه مکث کنید و این کار را به آرامی 10  بار تکرار کنید. در طول روز 3 تا 5 بار این کار را انجام دهید.
  • مشت کردن دست.  دستان خود را مشت کنید. اگر انگشت آسیب دیده خم نمی‌شود، با دست دیگر به خم شدن ان کمک کنید. این حالت را برای 5 تا 10 ثانیه نگه دارید  و این کار را 10 بار تکرار کنید.
  • برداشتن اشیا با انگشتان. سعی کنید اشیای کوچک و ظریف مانند تیله، سکه، سوزن یا دکمه را بین انگشتان بگیرید. در هر نوبت شی مورد نظر را بین دو انگشت بگیرید و یکی از انگشتان را صاف بگیرید. این حالت را 5 ثانیه نگه دارید و سپس شی را زمین بگذارید. این کار را با هر 5 انگشت بکنید. این تمرین را 10 بار تکرار کنید.
  • صاف کردن انگشتان. کف دست خود را کاملا روی میز قرار دهید و با دست دیگر انگتان خود را تک‌تک از روی میز بلند کنید. هر انگشت را 5 ثانیه در این حالت نگه دارید و سپس آن را پایین بیاورید. این کار را با هر 5 انگشت بکنید. این تمرین را 10 بار تکرار کنید.
  • تقویت قدرت پنجه. یک توپ نرم را بین انگشتان خود بگیرید و فشار دهید و برای 5 ثانیه در این حالت نگه دارید. این تمرین را در دو ست 15 تایی انجام دهید.

از چه کارهایی باید اجتناب کنم؟


اگر می‌خواهید به انگشت جکشی مبتلا نشوید:

  • برای آن که تست کنید انگشت آسیب دیده شما تا چه حد بهبود یافته است، آن را بیش‌ازحد خم نکنید.
  • در انگشتی که آسیب دیده است، حلقه و انگشتر نیندازید. اگر انگشت شما متورم باشد، داشتن انگشتر موجب اختلال در جریان خون و تأثیر منفی بر روند بهبودی می‌شود.
  • انگشت آسیب دیده را ماساژ ندهید و در مراحل اولیه آسیب از کمپرس گرم استفاده نکنید.