درمان آرنج گلف بازان (گلف البو) : التهاب و درد تاندون جلوی آرنج

درمان آرنج گلف بازان (گلف البو) التهاب و درد تاندون جلوی آرنج

التهاب اپی‌کندیل داخلی که با نام گلفر البو یا آرنج گلف‌بازان هم شناخته می‌شود، هنگامی ایجاد می‌شود که تاندونهای داخلی ساعد  به علت استفاده مکرر از دست، مچ و آرنج متورم و دردناک می‌شوند. این عارضه بیشتر در افرادی دیده می‌شود که فعالیتهایی مانند چرخاندن چوب گلف یا راکت تنیس و حرکات چرخشی و پرتاب را به طور مکرر انجام می‌دهند. حتی کار با رایانه یا باغبانی هم می‌تواند این عارضه را ایجاد کند. آرنج گلف‌بازان در مردان بالای 35 سال بیشتر شایع است. پزشکان می‌توانند درد ناشی از التهاب اپی‌کندیل داخلی را کاهش داده تا حرکات، قدرت و عملکرد آرنج بهبود پیدا کند.

خوشبختانه آرنج گلف‌بازان در موارد بسیار کمی نیاز به جراحی داشته و باعث مشکلات طولانی‌مدت نمی‌شود. در بیشتر موارد این عارضه با استراحت کافی و برنامه‌های توانبخشی درمان می‌شود.

  • تغییر در نحوه زندگی : اگر گلف البو با استراحت و توانبخشی درمان نشد، بایستی در نحوه زندگی تغییراتی ایجاد شود. در رابطه با ورزشکاران، این تغییر بایستی در نوع فعالیتها ایجاد شود.
  • داروهای ضد التهاب: درد و التهاب به‌راحتی بوسیله داروهای خوراکی قابل کنترل هستند.
  • فیزیوتراپی و ورزش: با ورزش و حرکات کششی می‌توان علائم گلف البو را کنترل کرد.
  • تزریق ارتوکین: چنانچه درمانهای عادی نتوانند این عارضه را درمان کنند، می‌توان از داروی ارتوکین استفاده کرد.

اگر شما نیز دچار درد جلوی آرنج (گلف البو) یا هرگونه آسیب ورزشی دیگر هستید می‌توانید با مراجعه به دکتر یزدانی، از جدیدترین روشهای درمانی و توانبخشی تحت نظر ایشان بهره‌مند شوید. برای دریافت اطلاعات بیشتر یا رزرو نوبت می‌توانید با شماره‌های 03132367465 و 03132330382 تماس حاصل فرمایید.

گلف البو در کدام بخش آرنج مشاهده می‌شود؟


گلف البو در کدام بخش آرنج مشاهده می‌شود؟

التهاب اپی‌کندیل داخلی هنگامی ایجاد می‌شود که تاندونهای داخلی ساعد به علت استفاده مکرر از دست، مچ و آرنج متورم و دردناک می‌شوند. تاندون بافت نرمی است که ماهیچه را به استخوان متصل می‌کند. ماهیچه‌هایی که در اپی‌کندیل داخلی آسیب می‌بینند، وظیفه خم کردن مچ، انگشتان و چرخاندن مچ و ساعد را به عهده دارند. این ماهیچه‌ها در یک پوشش مشترک به همدیگر رسیده و به استخوان هومروس بازو متصل می‌شوند. این برجستگی استخوانی که اپی‌کندیل داخلی نام دارد، داخل آرنج قرار دارد. درد نزدیک اپی‌کندیل داخلی ایجاد می‌شود، یعنی جایی که تاندون به استخوان متصل می‌شود. وارد شدن مداوم نیرو ممکن است باعث آسیب به تاندون شده و در صورت درمان نشدن، می‌تواند حتی باعث جدا شدن تاندون از استخوان شود. عملکرد ماهیچه‌هایی که در ناحیه آرنج و مچ قرار دارند منجر به انجام حرکت در قسمت مچ می‌شود. با توجه به این‌که این تاندون دارای دو مفصل است، بیشتر در معرض آسیب قرار دارد.

تفاوت تنیس البو و گلف البو چیست؟


معمولاً این دو عارضه با همدیگر اشتباه گرفته می‌شوند. تفاوت این‌دو در محل ایجاد درد می‌باشد. در گلف البو، درد در قسمت داخلی و پایین آرنج احساس می‌شود. چنانچه استخوان قسمت داخلی آرنج را لمس کنید، درد احساس خواهد شد. در تنیس البو درد در قسمت مخالف بوده، یعنی جایی که استخوان فوقانی در قسمت خارجی آرنج برجسته می‌شود. همچنین در گلف البو درد در قسمت پشت بازو احساس شده، در حالیکه در تنیس البو درد در جلوی بازو حس می‌شود.

نشانه‌های این عارضه چیست؟


در اشخاص مبتلا به التهاب اپی‌کندیل داخلی موارد زیر مشاهده می‌شود:

  • درد در امتداد قسمت داخلی ساعد، مچ، دست و انگشتان و یا هنگام حرکت آرنج.
  • درد یا بی‌حسی و احساس گزگز (مورمور شدن) که در قسمت داخلی آرنج تا دست و انگشتان هنگام حرکات گرفتن و فشار دادن منتشر می‌شود
  • حساسیت به لمس و ورم در امتداد قسمت داخلی ساعد
  • ضعف در دست و ساعد هنگام گرفتن اشیاء
  • خشکی آرنج

تشخیص آرنج گلف‌بازان


پزشک شما را معاینه کرده و سوالاتی در مورد درد و علائم می‌پرسد. امکان دارد پزشک آزمایشهایی درباره قدرت و حرکت مچ، ساعد و آرنج انجام داده، در مورد شغل و تفریحات سوالاتی بپرسد، وضعیت بدنی شما را ارزیابی کرده و هرگونه ضعف و عدم تعادل عضلانی که در امتداد مسیر استخوان کتف به دست وجود دارد را بررسی کند. پزشک به آرامی مناطق خاصی از آرنج را لمس کرده تا تشخیص دهد که کدام تاندون ملتهب شده است. ممکن است از شما خواسته شود تا برای معاینه عضلات خاص، مچ را خم کرده یا ساعد را با مقاومت در برابر فشار بچرخانید.

چگونه آرنج گلف‌بازان را درمان کنیم؟


مانند هر آسیب دیگری، درمان سریع آرنج گلف‌بازان اهمیت بسیار دارد. گزینه‌های درمانی عبارتند از:

درمان اولیه

درمان اولیه

مقداری یخ داخل پارچه گذاشته تا مستقیماً با پوست در تماس نباشد و آن را به مدت 15 تا 20 دقیقه سه تا چهار بار در روز روی آرنج قرار دهید. همچنین باید به آرنج خود استراحت داده و از انجام حرکاتی که باعث ایجاد درد می‌شوند خودداری کنید. در نحوه فعالیتهای روزانه نیز بایستی تغییراتی ایجاد کنید. برای جلوگیری از کشیدگی تاندون آسیب‌دیده می‌توانید از آتل یا نوارهای مخصوص باندپیچی استفاده کنید.

دارو

دارو

پزشک احتمالاً NSAID (داروهای غیراستروئیدی ضد التهاب) مانند ایبوپروفن برای کاهش درد و التهاب تجویز خواهد کرد. این داروهای بدون نسخه در دسترس بوده و به شکلهای قرص، کرم و ژل موجود هستند.

تزریق کورتون

تزریق کورتون

چنانچه نشانه‌های بیماری شدید باشند، ممکن است کورتیکواستروئید (کورتون) همراه با بی‌حسی موضعی در قسمت متورم تزریق شود. این تزریق احتمالاً درد و ورم را بری مدتی کوتاه تسکین می‌دهد ولی ممکن است این درمان همیشه مؤثر نباشد.

ارتوکین

ارتوکین

آخرین فن‌آوری برای درمان مفاصل درمان با ارتوکین است که روشی بدون استفاده از جراحی می‌باشد. برخلاف تزریق داروهای دیگر، درمان با ارتوکین روشی بیولوژیک (زیست‌شناختی) است. در این روش از سرمی استفاده می‌شود که از خون شخص بیمار گرفته شده و در دستگاه مخصوصی سانتریفیوژ شده و در مفصل تزریق می‌شود.

درمان با این روش کاملاً بیولوژیک است؛ به این معنی که سلولها از لحاظ ژنتیکی همانند ژنهای بیمار هستند و درنتیجه عوارض جانبی نداشته و باعث بازسازی سریع بافت و تسکین درد و خشکی مفاصل می‌شود.

بیشتر مواقع با توجه به نوع و شدت آسیب، این درمان همراه با روشهای درمان دیگری مانند مصرف داروهای خوراکی، ورزش، استراحت و پد سرمایی و گرمایی استفاده می‌شود. اگر دارو و درمانهای عادی تأثیر نداشتند، از تزریق استفاده می‌شود. در این روش ماده ضد التهاب به درون مفصل تزریق می‌شود.

تزریق ارتوکین بر اساس معاینه بدنی و سابقه بیمار تجویز می‌شود.

فیزیوتراپی


فیزیوتراپی

به‌محض ایجاد آسیب اپی‌کندیل داخی بایستی برای درمان اقدام کرد چون‌که با وارد شدن آسیب، خون به اندازه کافی نمی‌تواند در تاندونها جریان داشته باشد. در صورت عدم درمان ممکن است تاندون پاره شود و درنتیجه عارضه شدیدتری ایجاد شود. پس از تشخیص آرنج گلف‌بازان، پزشک برای شما برنامه فیزیوتراپی تهیه کرده که این برنامه مخصوص هر شخص تنظیم می‌شود. برنامه درمانی شامل موارد زیر می‌باشد:

کنترل درد

جهت تسکین التهاب تاندون، پزشک به شما کمک می‌کند تا حرکاتی که موجب ایجاد درد می‌شوند، شناسایی شوند. برای کنترل درد از یخ، ماساژ با یخ یا حرارت مرطوب استفاده می‌شود. امکان دارد از روشهای درمانی مانندیونتوفورز ( داخل کردن یونها به بدن بوسیله جریان برق) و اولتراسوند استفاده شود.  از بریس و آتل هم می‌توان استفاده کرد. در آسیبهای شدید، ضروری است که به آرنج استراحت داده شود و از انجام فعالیتها و ورزشهایی که باعث ایجاد درد می‌شوند خودداری شود.

ماساژ

برای اینکه ماهیچه‌ها بتوانند دوباره به حالت سابق بازگردند و به طور کامل حرکت کنند، پزشک از روشهایی مانند حرکت آرام مفاصل، ماساژ بافت نرم ، و کشش ساعد، آرنج و مچ استفاده می‌کند. با توجه به اینکه تاندونها در امتداد بخش داخلی آرنج به علت عدم تعادل عضلات آسیب دیده‌اند،  پزشک از کشش و تکنیکهای دستی در قسمت آرنج و توراسیک اسپاین (ستون فقرات سینه‌ای) استفاده می‌کند.

آموزش به شخص آسیب‌دیده

یکی از مهمترین بخشهای برنامه توانبخشی، آموزش به فرد آسیب‌دیده است. پزشک به شما نحوه انجام فعالیتهای مختلف را جهت کاهش هرگونه آسیب آموزش می‌دهد. نحوه انجام حرکات در گلف و تکنیکهای پرتاب یا تغییر فعالیتهای مربوط به محیط کار می‌توانند فشار وارد شده به تاندونها در قسمت ساعد را کاهش دهند.

آموزش فعالیتهای عملکردی

با بهبود علائم آرنج گلف‌بازان، متخصص فیزیوتراپی به شما کمک کرده تا بتوانید به فعالیتهای روزانه خود ادامه دهید. این روش شامل تغییر در الگوهای حرکتی خاصی است که باعث کاهش فشار بر تاندونهای داخلی می‌شود. همانطور که در بخش آموزش به بیمار گفته شد، با توجه به نوع فعالیتهای شما، پزشک به شما کمک کرده تا بتوانید هرچه سریعتر به سطح عملکرد قبلی خود بازگردید.

درمان با شاک ویو

در روش درمان با شاک ویو جهت درمان التهاب، امواج به درون لایه‌های عمیق بافتها  ارسال می‌شوند و باعث می‌شود که بدن به طور طبیعی بهبود پیدا کند. در سالهای اخیر از این روش برای درمان بسیاری از عارضه‌ها استفاده شده است. درمان با شاک ویو در 80 درصد مواقع موفقیت‌آمیز بوده و در طول تنها چند جلسه درد ناشی از گلفرز البو بهبود یافته است. شاک ویو باعث شده تا بدون جراحی یا مصرف دارو، بدن به طور طبیعی شفا پیدا کند.

ورزش

برای انجام حرکات صحیح توسط مچ و آرنج، بایستی تمارین حرکتی و کششی انجام دهید. پزشک با توجه به عارضه و شدت درد، نوع حرکات کششی را تعیین می‌کند. برای تقویت عضلاتی که ضعیف شده‌اند از نوار و کشهای مقاومتی، وزنه، توپ‌های طبی مخصوص، و تمرینات مقاومتی دیگر استفاده می‌شود. با گذشت زمان طولانی پس از تکمیل جلسات فیزیوتراپی، به شما برنامه‌ای جهت تمرین در منزل داده خواهد شد تا قدرت بازو، ساعد، آرنج و دست حفظ و تقویت شود. ورزش‌های کششی را می‌توان فوراً پس از پایان جلسات فیزیوتراپی انجام داد. در صورتیکه ورزش‌های کششی دردناک نباشند می‌توان ورزشهای تقویتی را انجام داد.

ورزش‌های کششی

برخی از ورزشهای کششی مناسب برای درمان آرنج گلف‌بازان عبارتند از:

  • دامنه حرکتی فعال و خم و راست کردن مچ : مچ دست آسیب‌دیده را تا حد امکان به سمت جلو و عقب خم کنید. این حرکت را در 2 ست 15 تایی انجام دهید.
  • کشش مچ: قسمت آسیب‌دیده پشت دست را با دست دیگر فشار داده تا به خم شدن مچ کمک شود. 15 تا 30 ثانیه در همین وضعیت نگه دارید. سپس با فشار دان انگشتان به سمت عقب، به دست خود کشش وارد کنید. 15 تا 30 ثانیه در همین وضعیت نگه دارید. در طول انجام این حرکت، بازوی دست آسیب دیده را راست نگه دارید. این حرکت را در 3 ست انجام دهید.
  • چرخش بیرونی و درونی ساعد: آرنج آسیب دیده را به اندازه 90 درجه خم کرده و در پهلوی خود نگه دارید. برای 5 ثانیه کف دست را به سمت بالا نگه دارید. سپس به‌آرامی کف دست را به سمت پایین گرفته و برای 5 ثانیه نگه دارید. در طول انجام این حرکت آرنج حتماً باید پهلوی بدن بوده و زاویه آن 90 درجه باشد. این حرکت را در 2 ست 15 تایی انجام دهید.

ورزش‌های تقویتی

برخی از ورزشهای تقویتی آرنج برای درمان آرنج گلف‌بازان عبارتند از:

  • خم کردن اکسنتریک (برونگرا) مچ: در حالیکه کف دست آسیب‌دیده به سمت بالا می‌باشد، وزنه‌ای در دست خود قرار دهید. از دست دیگر برای خم کردن مچ به سمت بالا استفاده کنید. سپس دست سالم را از مچ رها کرده و تنها با دست آسیب‌دیده به آرامی مچ را راست کرده و به حالت مستقیم اولیه برگردانید. این حرکت را در 3 ست 15 تایی انجام دهید. به‌تدریج وزن را افزایش دهید.
  • باز کردن اکسنتریک مچ: در حالیکه کف دست آسیب‌دیده به سمت پایین می‌باشد، وزنه‌ای را در دست خود قرار دهید. از دست دیگر برای خم کردن مچ به سمت بالا استفاده کنید. سپس دست سالم را رها کرده و تنها با دست آسیب‌دیده به آرامی مچ را به حالت اول برگردانید. این حرکت را در 3 ست 15 تایی انجام داده و به‌تدریج وزن را افزایش دهید.
  • افزایش قدرت پنجه : یک توپ لاستیکی را فشار داده و این فشار را برای 5 ثانیه ادامه دهید. این حرکت را در 2 ست 15 تایی انجام دهید.
  • افزایش قدرت ساعد با چرخش بیرونی و درونی: وزنه‌ای را در دست قرار داده و آرنج را به اندازه 90 درجه خم کنید. به آرامی دست را بچرخانید به طوریکه کف دست به سمت بالا و سپس پایین بیاید. این حرکت را در 2 ست 15 تایی انجام دهید.
  • خم کردن و بازکردن مقاومتی مچ : وزنه‌ای را در دست گرفته به طوریکه کف دست به سمت بالا باشد. به آرامی آرنج را خم کرده به شکلی که دست به شانه نزدیک شود. سپس به آرامی آنرا پایین آورده تا آرنج کاملاً باز شود. این حرکت را در 2 ست 15 تایی انجام دهید و به‌تدریج وزن مورد استفاده را افزایش دهید.

جراحی

معمولاً روشهای درمانی عادی برای درمان آرنج گلف‌بازان جواب می‌دهند، ولی چنانچه همچنان پس از 3 تا 6 ماه درد وجود ادامه داشت، ممکن است نیاز به جراحی باشد. در جراحی تاندون آسیب‌دیده برداشته می‌شود که باعث بهبود جریان خون به منطقه آسیب‌دیده  شده و سپس تاندون به استخوان متصل می‌شود. مکن است بهبود کامل 3 تا 6 ماه زمان ببرد.

جلوگیری از آسیب


با آگاهی از خطرات آسیب و نحوه انجام فعالیتهای روزانه می‌توان از التهاب اپی‌کندیل داخلی یا آرنج گلف‌بازان جلوگیری کرد. برای این کار افراد بایستی نکات زیر را رعایت کنند:

  • اجرای صحیح حرکت هنگام انجام فعالیتهای تکراری و مداوم یا حرکات ورزشی مانند چرخش دست در بازی گلف.
  • تقویت عضلات شانه، ساعد و مچ
  • اجرای حرکات آرام کششی ساعد قبل و بعد از انجام هرگونه فعالیت
  • حفظ وضعیت صحیح بدنی و مکانیک بدن به هنگام بلندکردن اشیای سنگین جهت کاهش فشار بر مفصل

کپی فقط با ذکر منبع و لینک بلامانع است.